Idag har jag varit runt i Uppsala. Det är en fin stad med långa anor som en lärdomsstad. Det var under Gustav II Adolf som Universitetet där blomstade upp. Här har många kända män studerat, också många kungabarn.
I den stora Domkyrkan ligger en mängd kända personer begravd bl. a. Gustav Vasa och Axel Oxenstierna. I denna kyrka har många svenska kungar krönts, dock inte Karl XIV Johan som kröntes i Storkyrkan i Stockholm (och i Nidarosdomen i Trondheim som norsk Kung).
Jag besåg även Ärkebiskopsbostället som ligger bredvid Domkyrkan, där har 10 Ärkebiskopar från "Bure-ätten" bott! Alldeles intill ligger det ståtliga "Carolina Rediviva" - det ser ut som ett slott - det byggdes på initiativ av Karl Johan - som också donerade 3 miljoner (i dagens penningvärde) av sina privata pengar till bygget! Det finns även en stor pelare av porfyr (bär upp en Ärkebiskop) utanför Domkyrkan, den kommer från Karl Johans porfyrverk som låg i Älvdalen.
Det fina taket på byggnaden Gustavianum, är tillverkat av Munktells Mekaniska Verkstad som låg i Eskilstuna! Munktells är min släkt det, jag kommer från Theofron Munktells faster: Gustava Munktell - som var mormor åt operasångaren Rudolf Walin. Denne Rudolf studerade också i Uppsala innan han fick arbete på Kungliga Operan 1844 (24 år). Hann Karl Johan se Rudolfs debut innan han dog?
Jag var även upp och tittade på det stora slottet. Där bodde bl. a. Erik XIV mycket och chefen för hans livvaktstyrka var en "Bure-man" Lars? Siggesson, som härstammade från Byrestad (idag Birsta) som ligger strax norr om Sundsvall. Hans bror: Johan Siggesson (ny?)adlades av Johan III och man tror att han senare blev ståthållare över Kalmar slott. Han fick till adelssköld en häst genomborrad av en lans - somliga tror att detta visar hur nationalhjälten Fale Bure dog (eller sårades dödligt) i slaget vid Gestilren 1210 - som var ett mycket blodigt slag. Svenskarna segrade dock och Sverige fick sin självständighet!
Ulf