Hertig Karl föddes 1550 på Stockholms slott och dog som Konung Karl IX 1611 på Nyköpingshus.
Hertigen var en mycket hård person som gick fram med stor brutalitet, de adelsmän som vågade trotsa honom avrättades. De stora problemen började när Sigismund blev Kung i Sverige 1592 då Johann III avlidit. Sverige bildade då en personalunion med Polen med Sigsmund som Kung över båda rikena, det blev dock inte bra! Så gott som alla unioner mellan två nationer brukar sluta illa, så och denna.
Hertigen kände sig undanskuffad av Sigismund och det råd som han satte upp och så var "kriget" i full gång! Under många år böljade maktkampen fram och tillbaka och till slut fick vapnen tala. Vid det avgörande slaget vid Stångebro 1598 så segrade Hertigen - mycket tack var Lindorm Ribbings förtjänst som lyckades få Sigismunds starka kavalleri att "stå stilla" under striderna!
1599 blir så Hertig Karl riksföreståndare och från och med 1604 är han Kung (Karl XI).
Vad man ofta glömmer bort när det gäller Hertig Karl är: att han under nästan 20 år var en mycket driftig och framgångsrik förvaltare över sitt vidsträckta Hertigdöme - som innefattade hela Södermanland, Närke och Värmland. Här startade han upp järnbruk, glasbruk, klädfabriker etc. och grundade nya städer. Karlstad och Göteborg är två städer grundad av Karl och där står även statyer av honom. Även Filipstad grundade han och namnet kommer från en av hans söner: Karl Filip.
Hans "huvudstad" blev Nyköping där han restaurerade upp slottet Nyköpingshus rejält. Han anlade järnbruk och industrier runt staden så det är nog ingen slump att stålverket i Oxelesund ligger där det ligger! Han verkade så att de första vallonerna kom till Sverige men han uppmuntrade även holländare och tyskar att komma och arbeta i landet.
Tack vare att han hade sitt Hertigdöme i ryggen - med allt vad det betydde av både ekonomisk och militär styrka - kunde han taga upp kampen om makten över landet med sin brorson Sigismund. Han hade också den stora förmånen att befinna sig på hemmaplan i striderna mot "polacken" Sigismund - det tror jag avgjorde kampen. Sigismund var hela tiden beroende av att få förstärkningar sjöledes och hade långa försörjningslinjer och när så den svenska flottan - som var trogen mot Karl - lyckades driva bort de polska fartygen så var mycket vunnet.
Även det faktum att Sigismund var katolik hade nog stor betydelse för krigsutgången - Hertigen hade folket på sin sida.
Eter att att Karl lyckats få Sigismund avsatt som svensk kung så var ju hans halvbror Johan den rätte arvtagaren till tronen. Han var dock underårig och Hertigen lyckades få honom att "frivilligt" avstå från sin rätt mot att han fick ett eget Hertigdöme (Östergötland). Hertig Johan gifte sig sedan med en av Karls döttrar: Maria Elisabeth (1596-1618), äktenskapet blev dock olyckligt. Denne Johan av Östergötland skulle ju anställa en läkare vid namn: Olof Bure! Denne Olof Bure skulle även gifta sig i Hertigens hus i Stockholm.
Karl XI dog mitt under brinnande krig med danskarna (Kalmarkriget) och ligger begravd i Strängnäs Domkyrka. Där en viss Jacob Zebrozynthius-Bure också ligger begravd. Han var bror till "Stormor i Dalom" Margaretha Burea och Biskop i Strängnäs.
En ny tid skulle taga sin början i och med Gustav II Adolf. Hans fina samarbete med Axel Oxenstierna skulle göra Sverige till en stormakt och så här kunde det låta från den nya statsledningen då man gav anvisningar för Uppsala Universitet: "Framför allt skola ynglingarna lära att icke hysa låga och klenmodiga tankar om sig själva och rikets närvarande tillstånd, varav vanligen alstras klagan och jämmer, beundran för allt utländskt och misstro till egen förmåga att utföra stora handlingar, vilket är det största hindret i en stats styrelse. Detta bör genom uppfostran och undervisning rättas, så att ynglingarnas sinnen tidigt må vinna den lyftning som det vissa hoppet om stora gärningar giver."
Ulf